Höftartros

Höftledsartros innebär att brosket i leden förändras och tunnas ut. Brosk är en typ av vävnad som gör att skelettets ben kan glida mot varandra och som ger stadga och fördelar belastningen jämt i leden. Det är vanligast att få artros i den ena höften, men man kan få det i båda. Höftledsartros är en av de vanligaste ledsjukdomarna. Orsaken är inte helt klarlagd, men ärftlighet och övervikt ökar risken att få det. Det är dock viktigt att påpeka att dessa broskförändringar inte behöver ge smärta.

 

Man kan delvis påverka själv hur artrosen utvecklas och hur man mår genom att till exempel träna musklerna, tänka på att avlasta höftleden, kanske minska sin vikt och röra sig rätt. En liten del av alla personer som får höftledsartros behöver så småningom opereras.

 

Till att börja med är det vanligt att man får ont när man anstränger sig fysiskt

 

  • i ljumsken eller övre delen på låret
  • runt knäet och i underbenet

 

Om besvären ökar kan man

 

  • få ont i höften när man står eller går
  • bli stelare i höften
  • känna en kortvarig smärta när man börjar gå efter att ha suttit eller legat stilla, så kallad igångsättningssmärta
  • få ont när man sitter eller ligger och benet är i vila, det brukar komma först när artrosen är långt gången.

 

Vid undersökningen här på mottagningen undersöks rörlighet i leden och muskelfunktion runt höften. Eftersom vissa besvär från rygg och bäckenleder kan imitera höftsmärta undersöks även dessa. Om du har nedsatt rörlighet i höften läggs i första hand fokus på att undersöka om det finns någon övning som kan hjälpa dig att återfå rörligheten. Detta är något som i många fall kan ge snabba resultat i form av minskad smärta och ökad rörlighet och funktion.

 

Om detta inte ger resultat fortsätter vi med att förbättra muskelfunktionen runt höftleden, och att hitta en lagom belastningsnivå för just dig. Även höftleden mår dåligt av för lite eller för mycket belastning. Att bara vila bort smärtan leder till att leden tål allt mindre belastning, men att ständigt överbelasta den är heller naturligtvis inte bra. Viss smärta är tillåten vid aktivitet men den får inte sitta i för länge efteråt.

 

Om inget av ovanstående hjälper och du har svår smärta och störd natttsömn bör du få en remiss till ortopedmottagning för bedömning. Vill du läsa mer kan du läsa denna artikel på Doktorn.com